Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Ζήσε την στιγμή;


Μια ζωή το ίδιο συμβαίνει.

Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος φαίνεται...
Όλοι θα έχουν το παραπονο ότι κάτι τους λείπει, κάτι δεν τους έγινε όπως θα ήθελαν, κάτι δεν έκαναν όπως, όσο, όποτε θα ήθελαν.
Κανείς δεν ζει το παρόν του. Και καλά κάνει, αφού αν στην παρούσα φάση είμασταν αυθόρμητοι δεν θα καταφέρναμε να οργανωθούμε, να βάλουμε στόχους για το μέλλον, να φροντίσουμε να εξελιχθούμε. Πολύ απλά γιατί το νόημα της φράσης "Ζήσε την στιγμή" είναι πιο περίπλοκο απ' ότι θα την ερμήνευε ο καθένας.

Μέχρι τώρα έχω ακούσει τέσσερις ελαφρώς διαφορετικές ερμηνείες:

1. Ζήσε την στιγμή. Ζήσε το τώρα, σαν να είναι η τελευταία σου στιγμή. Ζήσε στο έπακρο. Ζήσε εμπειρίες, κάνε πράγματα που σε κάνουν να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Αδιαφόρησε για τις συνέπειες. Μην υπεραναλύεις τα πάντα... Ζήσε.

2. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα στην ζωή, πράγματα τα οποία συνήθως περνούν απαρατήρητα: η ανατολή, ο αέρας που σου χτυπάει το πρόσωπο, χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα... Πολύ συχνά δεν ευχαριστιόμαστε αυτές τις μικρές χαρές της ζωής... Γι' αυτό, ζήσε την στιγμή. Ζήσε την στιγμή που θα νιώσεις ζεστασιά, ακόμα κι αν προέρχεται από κάτι συνηθισμένο, κάτι που θεωρείται δεδομένο. Ζήσε.

3. Ζήσε την στιγμή σου. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να την έχεις προσχεδιάσει... Πήγαινε όπου σε πάει το ρεύμα... Προχώρα. Πάντα μπροστά. Ποτέ πίσω. Προχώρα. Ζήσε.

4. Ό,τι κι αν σου συμβαίνει, αποδέξου το. Όσο άσχημο κι αν είναι, αν γνωρίζεις τον εαυτό σου, αν έχεις αποβάλλει οριστικά το Εγώ σου (γιατί αυτό είναι που νιώθει κάθε δυσφορία), θα μπορέσεις αν όχι να την απολαύσεις, να καταφέρεις να σε επηρεάσει ελάχιστα έως και μηδαμινά. Με αυτόν τον τρόπο, συνειδητά δηλαδή, μπορείς να ζεις κυριολεκτικά "την κάθε στιγμή", να μην σταματάς να απολαμβάνεις την ζωή, όποια τροπή κι αν παίρνει.


Το πρώτο είναι σαφώς παρορμητισμός και...βλακεία. Εντάξει να θέλεις να προκαλέσεις λίγο την τύχη σου, αλλά αν σκέφτεσαι διαρκώς έτσι, θα καταλήξεις πληγωμένος από όλες τις απόψεις, ανάλογα και την περίσταση...
Το δεύτερο...Οκ. Σαφώς βοηθάει. Αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι πλήρης ερμηνεία του όρου. Και δεν αρκεί, πιστεύω, παρ' όλο που είναι όντως η αρχή για να αρχίσεις να σκέφτεσαι διαφορετικά.
Το τρίτο είναι πολύ γενικό και αόριστο... Και επίσης δύσκολο στην υλοποίηση και αποτελεί παρορμητική στάση, όπως και στην πρώτη περίπτωση.
Το τέταρτο... Δύσκολο. Πολύ δύσκολο να γίνει.


Τα τρία πρώτα αποτελούν ερμηνείες που δόθηκαν από συνομιλήκους μου κατόπιν συζήτησης. Το τέταρτο είναι λίγο δυσνόητο, προσπάθησα να δώσω μια κεντρική ιδέα μιας σύγχρονης φιλοσοφίας για την οποία διάβασα σε ένα βιβλίο.

Τώρα το τι πιστεύω εγώ... Αλήθεια, τι σημαίνει "ζήσε την στιγμή"; Δεν είμαι σίγουρη. Η άποψή μου αιωρείται κάπου ανάμεσα σε αυτές τις τέσσερις περιπτώσεις, έχουν στοιχεία διάφορα, τα οποία όμως μπορώ να αμφισβητήσω ανά πάσα στιγμή. Με άλλα λόγια: πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο. Δεν μπορείς να ελέγξεις τόσο εύκολα την διάθεσή σου, καλή ή κακή, κι όμως όλα εξαρτώνται από αυτήν...


Εσείς; Τι ερμηνεία θα δίνατε;

2 σχόλια:

Anael είπε...

ζήσε τη στιγμή..
μμμμμ
χωρίς λογική, ακολούθησε αυτό που προστάζει το ενστικτο και η καρδιά σου..
άλλωστε
"λογική είναι η εμμονή των ψυχιατρων"

;)

Amélie Μelon είπε...

Χμμμ... Carpe Diem... Δηλαδή όχι ζήσε τη στιγμή, αλλά άδραξέ τη! Ξεζούμισε τη! Ζήσε το κάθε δευτερόλεπτο. Να μην έχεις να μετανιώσεις για τίποτα. Να λες οτι γέμισα το κάθε μου δευτερόλεπτο όσο πιο πολύ μπορούσα. Έκανα όσο ήθελα στη ζωή μου.

Και δεν το λέω μονο εγωιστικά έτσι? Εννοείται αυτό. Ζω σημαίνει συνυπαρχω.

Άρα που καταλήγουμε.. Carpe Diem κάνε σωστές επιλογές και ζήσε μία γεμάτη ζωή μαζί με άλλους... ;) Και με το σωστες επιλογές δεν εννοώ απαταίτητα λογικές!! <3
φιλακιααααααα αρτ!